sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Marzec 2013
P W Ś C P S N
« lut   kwi »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Kurczak po mediolańsku

Składniki (dla 2 osób):

- pierś z kurczaka (pojedyncza)

- mąka

- bułka tarta

- tarty parmezan (bądź po prostu tarty ser żółty )

-jajko

-sól, pieprz

- olej do smażenia

- masło

 

1. Bułkę tartą mieszamy z parmezanem  (w proporcji 2:1) i obficie solimy.

2.Pierś rozciąć na dwa płaty, przykryć folią i rozbić tłuczkiem (dzięki folii mięso nie będzie się rozrywać)

3. Mięso doprawiamy solą i pieprzem

4. Następnie obtaczamy po kolei w mące, jajku i panierce.

5. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki żeby „odpoczął” minimum na godzinę.

6. Smażymy na głębokim tłuszczu ( ok 1,5 cm warstwa oliwy z dodatkiem łyżki masła), do momentu aż kurczak będzie złocisty. Po smażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dodatki wedle uznania,  w moim przypadku to ryż z ananasem i sałata ze śmietaną.

Komentuj