sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Marzec 2013
P W Ś C P S N
« lut   kwi »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Ryż (na żółto) po kubańsku

Ryż to świetny dodatek do dań. Szczególnie dobrze pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny. Poniżej trochę inny sposób na  jego przygotowanie. Przepis pochodzi z książki ‚Cooking The Cuban Way’.

Smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam gorąco do wypróbowania. :)

 

Składniki:

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1 mała cebula

-1 ząbek czosnku

-1 1/4 szklanki wody

-1 szklanka bulionu warzywnego

-½  łyżeczki soli

-1/8 łyżeczki szafranu lub ¾ łyżeczki kurkumy

-1 szklanka (1 torebka) ryżu długoziarnistego

 

 

1. W sporym garnku rozgrzać oliwę , dodać cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli. (nie wolno dopuścić do zbrązowienia czosnku, gdyż wtedy będzie gorzki)

2.  Dodać wodę, bulion, sól i szafran/kurkumę. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodać ryż.

3.  Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż woda odparuje, około 20 minut (końcówka gotowania wymaga szczególnej uwagi, żeby ryż się nie przypalił).

 

Komentuj