sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Marzec 2013
P W Ś C P S N
« lut   kwi »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Rożki a la francuskie

Bez długich wstępów.
Te rogaliki to smak mojego dzieciństwa.  :))
I między innymi z tego powodu uwielbiam do nich wracać. Poza tym są po prostu pyszne.

Przepis pochodzi z książki „Elementarz gotowania”.

Składniki:

- 2 ½ szklanki mąki

- 1 kostka margaryny

- 1 pojemnik serka homogenizowanego

- nadzienie: czekolada, dżem, konfitury lub owoce

  1. Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto, owinąć je w folię aluminiową lub pergamin i odłożyć do lodówki na kilka godzin a nawet całą noc (ewentualnie 1-2 godziny do zamrażarki).
  2.  Potem brać po kawałku. Rozwałkować, pokroić na kwadraty (mogą być też trójkąty), ułożyć nadzienie i zwinąć po przekątnej w rogalik. Zawinąć końce żeby nadzienie nie wypłynęło.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 20 min, aż rogaliki będą złote.
  4. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Komentuj