środa Październik 18th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 261609
  • Dzisiaj wizyt: 30
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Zupa krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni

Niestety zima nie odpuszcza. Na dziś proponuję więc  przepis na wyśmienity, rozgrzewający krem z brokułów.

Składniki:

-ok. 250 g brokułów

-  200 g  śmietany 10%

- jeden mały serek topiony (trójkącik)

- średnia cebula

- 2 – 3 łyżki mąki pszennej

- ok 1 ½ l bulionu warzywnego

- sól, pieprz

- garść pestek z dyni

 

  1. Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, wrzucić brokuły (różyczki)  i podgotować aż zmiękną.
  2. Po ugotowaniu wyjąć brokuły (nie wylewać wywaru) włożyć do wysokiego naczynia. Dodać cebulę i  dwie chochelki bulionu. Zmiksować blenderem aż nie będzie grudek.
  3. Dodać śmietanę i serek topiony. Ponownie zmiksować.
  4. Na końcu dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować. (całość będzie dość gęsta)
  5. Następnie całość wlać do pozostałego w garnku bulionu, cały czas mieszając. Podgrzać (ale nie dopuścić do wrzenia). Doprawić solą i pieprzem.
  6. W między czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni.

Zimowa zupa krem

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “Zupa krem z brokułów z prażonymi pestkami dyni”

  1. ~Maggie pisze:

    Wyglada bardzo wiosennie!
    I takie pytanie: ile wazy taki maly serek topiony?

    • cooking-for-pleasure pisze:

      Pisząc mały serek topiony miałam na myśli tzw. trójkącik np Hochland.
      Wydaje mi się, że taki trójkąt to ok. 25 -30 g :)

Komentuj