wtorek Lipiec 25th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 257555
  • Dzisiaj wizyt: 45
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Przepis na fantastyczne domowe bułeczki

Za oknem piękne słońce a w powietrzu czuć wiosnę.  Dziś dzień zaczynamy od domowej roboty bułeczek.

Przepis pochodzi z książki ‘Francuzki nie tyją. Sekret jedzenia dla przyjemności’

Składniki (na ok. 12 bułeczek)

- 1 jajko

- 1 łyżka stołowa wody

- 1 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

- 4 łyżki oliwy

- 2 ½ szklanki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- dodatki: ziarna słonecznika, dyni, mak, otręby

1. Roztrzepać jajko z wodą i odstawić.

2. Ubić jogurt z oliwą na gładką masę. Przesiać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek i wlać do środka mieszankę jogurtu z oliwą. Wymieszać aż do całkowitego połączenia z mąką. Wyrabiać ciasto do momentu aż nie będzie przywierać do palców i uzyska gładką konsystencję.

3. Rozgrzać piekarnik do 220oC. Uformować 12 kulek i ułożyć w większych odstępach na papierze do pieczenia. Naciąć nożem na krzyż, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać dodatkami ( ja dodaję odrobinę również do ciasta).   Od razu wstawić do piekarnika.

4. Piec ok. 30 minut lub  do momentu gdy bułeczki będą złociste.

Komentuj