sobota Sierpień 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 258711
  • Dzisiaj wizyt: 24
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Spaghetti bolognese

Kuchnia włoska zdecydowanie należy do moich ulubionych. Bez opamiętania mogłabym zajadać się makaronami podawanymi w najróżniejszej postaci, pizzą czy też włoskimi deserami.

Dziś przepis na spaghetti bolognese.

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

- 1 opakowanie pomidorów w puszce

- 500 g zgęszczonego soku pomidorowego

- ½ pęczka szczypiorku

- 2 ząbki czosnku

- 1 szklanka czerwonego wina

- makaron typu spaghetti

- ser mozzarella

- suszone zioła: bazylia, oregano, płatki chili

- pieprz

1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.

2.  Pomidory umieszczamy w garnku i  blendujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy sok pomidorowy i  gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.  W między czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek i suszone zioła.  Gotujemy do momentu aż sos znacznie zredukuje swoją objętość i będzie gęsty.

3. Mięso umieszczamy na patelni i podsmażamy na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem. Dodajemy szklankę wina i dusimy pod przykryciem do momentu aż wino odparuje.

4. Gdy sos już się zredukował a z patelni odparowało, przekładamy mięso do sosu i odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut.

Uwaga: jeśli po odparowaniu wina na patelni zostanie znaczna ilość tłuszczu, mięso przed włożeniem do sosu należy odcedzić.

5. Na talerzu układamy makaron posypujemy tartym serem mozzarella i polewamy sosem. Dekorujemy mozzarellą i świeżymi liśćmi bazyli.

 

Komentuj