sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Kurczak w cieście francuskim

Kilka ostatnich dni spędziłam poza granicami naszego kraju, nawiązując bliższą znajomość z kulturą i kuchnią francuską.  Nie zdążyłam jeszcze podjąć próby odtworzenia wyśmienitych dań w zaciszu własnego domu. Jednak żeby choć odrobinę pozostać we francuskim klimacie, poniżej przepis na kurczaka w cieście francuskim.

Jest to danie bardzo szybkie i niezbyt skomplikowane a przy tym smakowite i co istotne bardzo sycące.

 

Składniki (na 2 porcje) :

-  1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

- pojedyncza pierś z kurczaka

- kilka plasterków ananasa

- ser mozzarella

- 1 jajko

- sól i pieprz

  1. Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć. Rozciąć na pół żeby uzyskać dwa płaty.  Następnie delikatnie roztłuc dłonią. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ciasto rozwinąć i przeciąć na pół. Na środku każdego z płatów ułożyć pierś z kurczaka. Boki ciasta ponacinać w paski o grubości ok. 1,5 cm.
  3. Na kurczaka położyć plasterki sera i ananasa. Następnie naprzemiennie owinąć  kurczaka paskami z ciasta francuskiego.
  4. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
  5. Piec ok. 25 min w temperaturze 180oC.

Uwagi: Danie to smakuje równie świetnie gdy zastąpimy ananasa pieczarkami.

Z racji, że jest bardzo sycące proponuję podawać z sałatką z lekkim dresingiem. 

 

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Kurczak w cieście francuskim”

  1. ciasto francuskie i kurczak to coś co bardzo lubię:D

Komentuj