sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Bananowe placuszki z serkiem homogenizowanym

Placuszki kojarzą mi się z dzieciństwem.

Świeżo usmażone przez babcię, nie zdążyły zagrzać miejsca na talerzu bo od razu znikały w naszych brzuszkach.

Wyrośnięte placuszki, posypane cukrem pudrem i jedzone palcami.

Mniam…

Tak, zdecydowanie to jest to!

Idealna propozycja na słodkie śniadanie. :)

Swoją drogą nie wiem w czym tkwi sekret, ale moje placuszki nigdy nie osiągnęły babcinej perfekcji. Nigdy aż tak pięknie nie wyrastają, co jednak nie umniejsza  ich smaku.

Szkopuł pewnie tkwi w dodawaniu składników na oko (do takiej perfekcji  jeszcze nie doszłam)  i w po prostu w tym, że są babcine. ;)

Składniki:

- 150 g serka homogenizowanego ( zwykle wybieram waniliowy)

- 2 banany

- 2 jajka

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- cukier puder (do posypania)

Wymieszać serek z jajkami. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do momentu aż składniki dobrze się połączą.

Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź drobno pokroić. Dodać do ciasta i wymieszać. Odstawić na kilka minut.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawać posypane cukrem pudrem.

Uwagi: Najlepsze do wykonania tych placuszków są mocno dojrzałe banany. Im mniej dojrzały banan tym placuszki będą mniej słodkie.

Komentarze czytelników

4 komentarzy do “Bananowe placuszki z serkiem homogenizowanym”

  1. ~whiness pisze:

    Cudowne placuszki, takie rumiane, kolorowe :) Aż zgłodniałam!

  2. ~Kasia pisze:

    A gdyby takie dostać do łóżka…. :)

  3. ~Anya pisze:

    Rewelacja!!!!

Komentuj