środa Październik 18th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 261609
  • Dzisiaj wizyt: 30
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Makaron z pietruszkowym pesto

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na makaron z zielonym pesto. Po nagminnym odkładaniu tego pomysłu w kąt, w końcu wzięłam się za jego realizację. W prawdzie nie do końca o pietruszkowe pesto mi chodziło, ale z powodu chwilowego braku świeżej bazylii w domu, stanęło na wersji pietruszkowej – też smacznej. Nawet mój M. – zgorzały mięsożerca – zjadł bez grymaszenia.

 

Składniki:

- pełnoziarnisty makaron kokardki

- 2 pęczki natki pietruszki

- 2 ząbki czosnku

- garść płatków migdałowych

- 150 ml oliwy z oliwek

- 20 g tartego parmezanu

- sól i pieprz

  1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
  2. Pietruszkę, czosnek, płatki migdałowe i parmezan (zostawić trochę do posypania) zmiksować w blenderze.
  3. Następnie stopniowo dodawać oliwę z oliwek miksując na niskich obrotach.
  4. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na trochę do lodówki.
  5. Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu.
  6. Odcedzony makaron podgrzać razem z pesto na patelni.
  7. Podawać posypane parmezanem. Jeść od razu! ;)

Uwagi: Im gładsza konsystencja pesto, tym lepiej. Dobrym sposobem na uzyskanie pożądanego efektu jest utarcie go w moździerzu,  po uprzednim miksowaniu w blenderze.

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Makaron z pietruszkowym pesto”

  1. ~Nashelly pisze:

    Super pomysł, uwielbiam pesto! :)

Komentuj