wtorek Wrzesień 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 260131
  • Dzisiaj wizyt: 29
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami

Składniki (na  2 porcje):

- podwójna pierś z kurczaka

- 300 g pieczarek

- pęczek szczypiorku

- bułka tarta

- 1 jajko

- mąka

- olej do smażenia

- 2 łyżki masła

- sól, pieprz

- wykałaczki

 

  1. Filety z kurczaka rozdzielić. Roztłuc ręką. Pojedyncze filety naciąć nożem tak żeby uzyskać kieszonkę, którą można nafaszerować.
  2. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na łyżce masła razem z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Następnie nafaszerować pieczarkami i ‘spiąć’ wykałaczkami tak żeby farsz nie wypłynął.
  4. Obtoczyć nafaszerowanego kurczaka w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
  5. Ok. 1,5  cm warstwę oleju wraz z łyżką masła rozgrzać na patelni. Smażyć kurczaka na złoto. Następnie odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.  W razie obawy, że kurczak będzie niedopieczony, można go wstawić w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) na parę minut do rozgrzanego piekarnika.
  6. Podawać z lekką sałatką.

Komentarze czytelników

3 komentarzy do “Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami”

  1. ~mopswkuchni pisze:

    A wiesz, że jeszcze nie robiłam takiego kurczaczka, na pewno wykorzystam przepis. Dziękuję za dodanie do mojej akcji :)

  2. ~krystyna pisze:

    Witam,podoba mi się przepis,ale jak dla mnie zbyt ogólnikowy.Nie pisze pani,jak zrobić farsz,nie dla każdego jest to oczywiste.
    pozdrawiam

  3. ~krystyna pisze:

    Przepraszam,chyba zbyt się śpieszę,pkt 2 pominęłam.

Komentuj