środa Czerwiec 28th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 256188
  • Dzisiaj wizyt: 43
Kwiecień 2013
P W Ś C P S N
« mar   maj »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

I love pizza

Wspominałam już o moim zamiłowaniu do kuchni włoskiej?? :)

Dziś przepis na wyśmienitą domową pizzę.

Składniki:

 

Cisto:

- 500 g mąki

- 60 ml oliwy z oliwek

- 7 g suchych drożdży

- 290 ml ciepłej wody

Sos:

- 250 g soku pomidorowego

- ząbek czosnku

- liście bazylii

Dodatki:

- 300 g tartego sera mozzarella

- pół słoika suszonych pomidorów

- wędlina

- liście szpinaku

- liście bazylii

 

  1. Zagnieść ciasto z podanych składników (ugniatać ok. 10 min.) Następnie odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min.
  2. Do garnka wlać sok pomidorowy. Dodać garść posiekanych liści bazylii i przeciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż sos zredukuje swoja objętość
  3. Blaszkę wysmarować tłuszczem. (Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 36x24x6. W okrągłej blaszce do pizzy ciasto po prostu się nie zmieściło. ;) )
  4. Ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce. Ponakłuwać widelcem (jeśli interesuje nas pizza na cienkim cieście. Jeśli chcemy uzyskać pizzę na grubym cieście, nie nakłuwać.)
  5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać obficie serem. Ułożyć wędlinę, suszone pomidory oraz liście szpinaku i bazylii.
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 220oC. Piec przez ok. 20 min. Ok. 5 min przed końcem pieczenia, wierzch posypać garścią sera.

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “I love pizza”

  1. ~Riszel pisze:

    Wczoraj byłam na pizzy w Dominium i tak się najadła, że przez kilka dni nie będę na nią patrzeć :P Ale już w weekend… Na 101% wypróbuję Twój przepis! :)
    Wielkie dzięki!

  2. ~goodpizza pisze:

    trochę ciasto grube, ale pizza to pizza…każda jest dobra…nie da się tego zepsuł

Komentuj