poniedziałek Grudzień 11th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 264884
  • Dzisiaj wizyt: 22
Maj 2013
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Domowa oliwa smakowa

W wielu przepisach używam oliwy smakowej. Idealnie nadaje się do rożnych sosów czy  marynat lub po prostu jako dodatek do dań – np. zamiast sosów do pizzy czy mięs z grilla. Oczywiście oliwy smakowe można kupić w sklepie jednak zwykle są one bardzo drogie. Poza tym nic nie sprawia takie satysfakcji jak wyroby własnej roboty.

Oliwa pikantna

Składniki:

- 1 l dobrej jakości oliwy z oliwek

-  10-12 czerwonych papryczek pepperoni

- łyżka suszonych płatków chili

1. Papryczki umyć i dobrze osuszyć.

2. Ze wszystkich papryczek odciąć końcówkę z ogonkiem.

3. Papryczki zalać oliwą i dodać suszone płatki chili. Odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie (im dłużej stoi tym jest ostrzejsza).

Uwagi: Oczywiście można przygotować tą oliwę z połowy składników. Podana ilość składników jest duża nie bez powodu, ze względu na czas przygotowania zwykle nastawiam jej większą ilość, gdyż oliwa pikantna ma w moim domu szczególne wzięcie.

Należy pamiętać żeby oliwa zawsze dokładnie pokrywała składniki. Jeśli jej poziom będzie niższy, składniki spleśnieją!!

 

Oliwa czosnkowa

Składniki:

- 1 główka czosnku

- 0,5 l dobrej jakości oliwy z oliwek

  1. Czosnek obrać z łupin.
  2. Ząbki lekko rozgnieść.
  3. Zalać oliwą. Odstawić w ciemne miejsce. Po ok. 3 dniach czosnkowy aromat jest już dobrze wyczuwalny. Jeśli nie chcemy żeby oliwa była zbyt mocna, po około 5 dniach należy wyciągnąć czosnek.

Komentuj