poniedziałek Styczeń 22nd 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 267451
  • Dzisiaj wizyt: 83
Maj 2013
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

A może by tak coś słodkiego… czyli przepyszna szarlotka z budyniem

Szarlotka to ciasto idealne na każdą okazję – nie nazbyt wyszukane ale i nie za proste. Uwielbiam ją w każdej możliwej postaci.. a najbardziej wersję  z budyniem :)

Składniki:

- 500 g mąki

- ½ kostki margaryny

- ¾ szklanki cukru

- 2 opakowania cukru wanilinowego

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 3 jajka

- 2 łyżki śmietany

- 1 l mleka

- 3 budynie waniliowe

- 7-8 dużych jabłek

- opakowanie cynamonu

  1. Z  mąki, margaryny, cukru, jednego opakowania cukru wanilinowego, proszku do pieczenia, jajek i śmietany zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części.
  2. Jedną część rozwałkować, ułożyć na blaszce (36x24x6) i  podpiec na złoto (180oC).
  3. Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do garnka. Obficie posypać cynamonem i cukrem wanilinowym. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż jabłka zmiękną.
  4. Jabłka przełożyć na podpieczony spód.
  5. Budynie zrobić w litrze mleka. (Jeżeli budynie nie zawierają cukru, należy je dodatkowo posłodzić.) Zaraz po ugotowaniu wylać na jabłka.
  6. Z pozostałej części ciasta formować wałeczki. Ułożyć na wierzchu  ciasta ‘w kratkę’. Piec  w temperaturze 180oC  przez około 30 min. aż wierzch będzie złocisty.
  7. Podawać posypane cukrem pudrem.

 

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “A może by tak coś słodkiego… czyli przepyszna szarlotka z budyniem”

  1. ~gin pisze:

    Prezentuje się wyjątkowo smakowicie :)

  2. ~tss pisze:

    Może się przyda: prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

Komentuj