środa Październik 18th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 261609
  • Dzisiaj wizyt: 30
Maj 2013
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Razowe tagliatelle z klopsikami z indyka w sosie śmietanowo-grzybowym

Kolejna makaronowa wariacja.. tym razem razowe tagliatelle z klopsikami z indyka w sosie grzybowo śmietanowym.

Składniki:

- razowy makaron typu tagliatelle

- ok. 300 g pieczarek

-  duża garść suszonych grzybów

- 1 średniej wielkości cebulka

-  4- 5 łyżek śmietany 10 %

-  2–3 łyżki masła

- 300 g  mielonego mięsa z indyka

- 1 jajko

- bułka tarta

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, chili, suszona bazylia

- pół pęczka szczypiorku

  1. Cebulę posiekać w kostkę. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki. Suszone grzyby  zalać wrzątkiem (jakieś 3-4 cm nad poziom grzybów)  i odstawić do namoczenia aż zmiękną.
  2. Cebulę zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć do momentu aż zmiękną. Dodać suszone grzyby razem z wodą, którą były zalane. Całość podgrzać doprawiając solą i pieprzem.
  3. Śmietanę przełożyć do miseczki. Następnie brać po łyżce sosu z grzybów i dodawać do śmietany, mieszając. Czynność powtarzać do momentu aż śmietana będzie ciepła. Dopiero wtedy śmietanę wlać na patelnię. (Inaczej śmietana się zważy.) Całość podgrzewać jeszcze przez parę minut. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Mięso z indyka umieścić w misce, dodać jajko, bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, słodką papryką, chili i suszoną bazylią. (Proporcje przypraw na oko, natomiast bułka tarta to ok. 3 łyżki – żeby konsystencja mięsa była zwarta.)Formować klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Odcedzić. Przełożyć klopsiki do sosu i połączyć.
  5. Makaron ugotować al dente  według przepisu na opakowaniu.
  6. Podawać udekorowane liśćmi bazylii.

 

 

Komentuj