sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Maj 2013
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Jajecznica z pieczarkami

Dzisiaj nic wyszukanego, nic wymyślnego i nic skomplikowanego…

ot po prostu zwykła jajecznica, w troszkę innej wersji.. :)

 

 Składniki (porcja dla 2 os.*)

- 5 średniej wielkości pieczarek

- 4-5 jajek

- sól i pieprz

- szczypiorek

- odrobina oliwy do smażenia

1.  Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki.

2. Następnie wrzucić pieczarki na patelnię i odrobinę posolić i delikatnie skropić oliwą. Dusić pod przykryciem aż zmiękną.

3. W miseczce  rozbełtać jajka ,  dodać posiekany szczypiorek i doprawić solą i pieprzem.

4. Gdy pieczarki będą już miękkie, zestawić patelnię z ognia bądź przykręcić ogień do minimum i wlać do pieczarek masę jajeczną. Energicznie mieszać do momentu aż jajka się zetną. Stopień wysmażenia wedle uznania ( z reguły wybieram lekko ścięte).

* Uwagi: Podana ilość składników jest tylko orientacyjna… To porcja na dwie osoby, jednak wiadomo, że każdy lubi jeść jajecznicę w innej wersji.. a to na chlebie czy bułce, a to jako jedyne danie na śniadanie, a to jako jedno z wielu dań, w porcji większej lub mniejszej..  Więc jeśli chodzi o proporcje, króluje całkowita dowolność :)

Komentarze czytelników

6 komentarzy do “Jajecznica z pieczarkami”

  1. Może i proste, ale na pewno pyszne!

  2. ~Estragonka pisze:

    Dokładnie taką samą dziś jadłam :) Pychota!

  3. ~magma pisze:

    najlepsza wersja jajecznicy na świecie:)

  4. Marta pisze:

    musiało być pyszne, bo wygląda wyśmienicie:)

  5. ~Michał pisze:

    Dzisiaj pierwszy raz zrobiłem jajecznicę w tej wersji – bardzo, bardzo mocno polecam!

Komentuj