poniedziałek Grudzień 11th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 264883
  • Dzisiaj wizyt: 21
Maj 2013
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Placuszki z młodych ziemniaków

Wczoraj nabrałam ogromnej ochoty na placki ziemniaczane. Nie wiele myśląc wybrałam się do sklepu po ziemniaki, bo w domu brak. A tam obok starych puszczających korzenie ziemniaków, wypatrzyłam te młodziutkie pięknie z odchodzącą skórką i wprost nie mogłam się oprzeć. :))

Składniki:

- 1 kg młodych ziemniaków

- 2 średniej wielkości cebule

- 2-3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej (w zależności ile soku puszczą ziemniaki )

- 1 jajko*

- sól i pieprz

1. Ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce. (Zwykle wybieram tą o średnich oczkach, żeby placki nie były zbyt papkowate.)

2. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać.  (Mąkę proponuję dawać stopniowo, tzn. na początku dać mniej i usmażyć jeden placek na próbę, jeśli będzie zwarty to wszystko jest ok i po prostu smażymy dalej, jeśli się rozpada dajemy więcej mąki.)

3. Smażyć na niewielkiej ilości oleju aż placki będą rumiane. Po zdjęciu z patelni odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

4. Nie narzucam formy podania gdyż wiem, że każdy lubi jeść je inaczej. Dla mnie, np. połączenie placków ziemniaczanych z cukrem jest nie do przyjęcia. Zdecydowanie bardziej wolę połączenie z różnymi sosami, np. czosnkowym lub słodko-kwaśnym bądź po prostu jako dodatek do dań, np. do gulaszu.

* Uwagi: Zawsze używam swojskich jajek, które są stosunkowo duże. Jeśli więc używasz jajek ze sklepu bądź po prostu trafiły Ci się małe jajka może być potrzebna większa ich ilość.

A Wy z czym lubicie jeść placki ziemniaczane??

Komentarze czytelników

4 komentarzy do “Placuszki z młodych ziemniaków”

  1. ~Monika pisze:

    Ja najbardziej lubię tradycyjnie, ze śmietaną i z cukrem. Niezbyt zdrowo i dietetycznie, ale w końcu nie jemy placuszków na co dzień:).
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

  2. ~Klaudia pisze:

    Uwielbiam placki ziemniaczane, ostatnio jadłam je we wtorek, pychotka :)

  3. ~Martyna pisze:

    Ja kocham placki ziemniaczane które robi moja matula są takie rumiane i chrupiące ,ja własnie za chwilę będę robić placuszki . mmm ;)
    Co do dodatków do placków to czasem robie sosik pomidorowy ze śmietanką mieszam nakładam na placka i wcinam !

  4. ~Marzka pisze:

    Bardzo lubię placek po węgiersku, jednak nic nie przebije babcinych placków ziemniaczanych ze śmietana i cukrem…

Komentuj