sobota Luty 24th 2018

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 269810
  • Dzisiaj wizyt: 81
Maj 2013
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Grillowana tortilla z pesto ze szpinaku, suszonymi pomidorami i łososiem wędzonym na ciepło

Ostatnio miałam w lodówce nadwyżkę łososia wędzonego na ciepło. O ile tego wędzonego na zimno potrafię jeść tonami, nawet bez żadnych dodatków. To ten wędzony na ciepło już  mi za bardzo w takim ani innym typowym wydaniu nie podchodził. Próbowałam więc wymyślić jakieś danie, w którym ów łosoś będzie się dobrze komponował a  przy tym będzie jednocześnie szybkie i smakowite. Takim sposobem powstały tortille z pesto ze szpinaku, suszonymi pomidorami i łososiem wędzonym na ciepło. Zachęcam bo przygotowanie naprawdę zajmuje chwilę a smakuje wyśmienicie.

 

Składniki:

- pełnoziarniste placki tortilli

- kilka garści szpinaku typu baby

- ser feta

- ząbek czosnku

- oliwa z oliwek (ewentualnie oliwa z suszonych pomidorów)

- suszone pomidory w oliwie

- łosoś wędzony na ciepło

 

1. Szpinak i czosnek  wrzucamy do blendera, miksujemy. Dodajemy ser feta i oliwę i ponownie miksujemy.  (Nie podam proporcji w gramach, ale mogę zaproponować proporcje tzw. na oko –  na jeden placek tortilli przypada  pesto powstałe z jednej garści szpinaku z jedną łyżką oliwy i dwoma kosteczkami fety. Jeśli chodzi o czosnek, króluje  dowolność w zależności od tego jak bardzo go lubimy i jak bardzo nie przeszkadza nam późniejszy czosnkowy chuch ;) )

2. Placek tortilli smarujemy wewnątrz obficie pesto, układamy na połowie  kilka suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i dodajemy ‚porwanego’ łososia. Składamy placek na pół i podgrzewamy (ok. 30 sek. z każdej strony*) na patelni grillowej  (w razie braku takowej można użyć zwykłej patelni).

* Trzeba uważać, żeby nie podgrzewać zbyt długo bo inaczej placki będą twarde.

Smacznego :)

Komentuj