poniedziałek Grudzień 11th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 264882
  • Dzisiaj wizyt: 20
Czerwiec 2013
P W Ś C P S N
« maj   wrz »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Młoda kapusta

W  ostatnim czasie rzadkie dodawanie postów stało się regułą. Niestety nadal brakuje mi czasu, nie tylko na pisanie ale i na gotowanie. Mam nadzieję, że wkrótce trochę się to ustabilizuje i będę mogła powrócić do regularnego blogowania.

Dziś przedstawiam kolejne danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem :)

Co roku, gdy zaczyna się okres wiosenno – letni z niecierpliwością czekam najpierw na młodą kapustę a następnie na młodą włoszczyznę. Tak było i tym razem. Gdy tylko wypatrzyłam w sklepie obie te rzeczy,  bez większego namysłu, nie patrząc na cenę (o zgrozo!) popędziłam do kasy a następnie do domu, żeby przygotować jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Jest to danie jednogarnkowe. Naprawdę wyborne. Młoda kapusta.

 

Składniki:

-główka młodej kapusty

-duży pęczek młodej włoszczyzny

- natka pietruszki z około 2-3 pietruszek

- pęczek koperku

- 2  pomidory

- 3-4 średniej wielkości młode ziemniaki

- 2-3 ćwiartki kurczaka

- liść laurowy

- kilka ziaren ziela angielskiego

- kilka ziaren czarnego pieprzu

 

  1. Kurczaka zalać około 1,5 – 2 l wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zagotować, usuwać szumy do momentu aż przestaną się pojawiać. Gdy kurczak będzie ugotowany, wyciągnąć go z otrzymanego wywaru.
  2. Kapustę poszatkować i dodać do gotującego się bulionu z kurczaka.
  3. Po około 10 minutach, dodać pokrojone w plasterki marchewkę, pietruszkę, pora i seler (można dodać także posiekane łodygi).
  4. Po kolejnych 10 minutach, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. W międzyczasie oddzielić mięso z kurczaka od kości i ‘porwać’ na drobne kawałki. Pomidory pokroić w dość sporą kostkę.
  6. Całość gotować na małym ogniu do momentu aż kapusta i warzywa zmiękną. Następnie dodać pomidory i kurczaka.
  7. Po około 5 minutach dodać posiekany koperek i  natkę pietruszki, gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

*Kurczak nie jest w tym daniu niezbędny. Jeśli nie macie w domu zagorzałego mięsożercy, możecie przygotować to danie bez jego dodatku. :)

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “Młoda kapusta”

  1. ~Ania pisze:

    ach ta młoda kapucha:D a ja w tym roku tylko raz zrobiłam:(

  2. uwielbiam młodą kapustę:) twoja prezentuje się bardzo apetycznie:)

Komentuj