poniedziałek Grudzień 11th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 264882
  • Dzisiaj wizyt: 20
Czerwiec 2013
P W Ś C P S N
« maj   wrz »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Calzone

Dziś obiad we włoskim stylu. Idealny dla wszystkich miłośników pizzy. Calzone, czyli wielki pieróg  z ciasta do pizzy nadziewany ulubionymi składnikami. Do środka na prawdę można włożyć wszystko.

Składniki:

Cisto:

- 350 g mąki pszennej

- 150 g mąki razowej żytniej

- 60 ml oliwy z oliwek

- 7 g suchych drożdży

- 290 ml ciepłej wody

Sos:

-  szklanka zagęszczanego soku pomidorowego

- mała cebula

-  ząbek czosnku

- suszona bazylia i oregano

Nadzienie:

- wędlina

- zielone oliwki

- pieczarki

-  ser mozzarella

- inne

 

  1. Zagnieść ciasto z podanych składników (ugniatać ok. 10 min.) Następnie odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min.
  2. Do garnka wlać kilka kropel oliwy i zeszklić drobno posiekaną małą cebulę. Dodać sok pomidorowy, zioła i przeciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu do momentu aż sos znacznie zredukuje swoją objętość i będzie gęsty.
  3. Ciasto podzielić na części (4-5)  i poszczególne części rozwałkować na okręgi.
  4. Ciasto posmarować sosem. Poukładać składniki na jednej połowie a następnie złożyć na pół i  dobrze połączyć brzegi.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220oC przez około 20 min.

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Calzone”

  1. ~Marcin pisze:

    Mmmm:) wracam z pracy bardzo głodny, więc chętnie zjem tak pyszny obiadek:)

Komentuj