środa Październik 18th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 261609
  • Dzisiaj wizyt: 30
Wrzesień 2013
P W Ś C P S N
« cze   paź »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Krem po prowansalsku

Dziś specjał z kuchni Kurta Schellera. Moim zdaniem naprawdę smakowity, zwłaszcza dla miłośników zup i kremów. Natomiast według M. danie przypomina breję. :P Jestem pewna, że mówi tak dla zasady ponieważ nie uznaje zup kremów za danie warte uwagi. Tak czy siak danie naprawdę ciekawe. :)

Poniżej przepis na krem po prowansalsku.

Składniki:

- ząbek czosnku

- średnia cebula

- czerwona papryka

- zielona papryka

- bakłażan

- pomidor

- średnia cukinia

- łyżka koncentratu

- pół puszki pomidorów

- przyprawy: kmin rzymski, suszona pokrzywa, sól, pieprz, zioła prowansalskie

- liść laurowy

- woda

- ocet balsamiczny

- oliwa z oliwek

- miód

  1. Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.
  2. Paprykę, cukinie i bakłażana pokroić, dodać do cebuli i czosnku. Dusić przez chwilę.
  3. Następnie dodać pokrojonego pomidora, łyżkę koncentratu i pomidory w puszce. Dodaj pokruszony liść laurowy i przyprawy.
  4. Całość uzupełnij woda i gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie.
  5. Następnie za pomocą blendera całość zmiksuj na puree i  przetrzyj przez sitko.
  6. Sos balsamico: W miseczce wymieszaj dwie łyżki octu balsamicznego z łyżką miodu. Następnie cały czas mieszając dodaj trzy łyżki oliwy.
  7. Zupę podawać skropioną odrobiną sosu balsamico.

Bon appetit :)

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Krem po prowansalsku”

  1. ~mopswkuchni pisze:

    Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam zupy z dodatkiem bakłażana. Zapisuję do zrobienia. Koniecznie! Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)

Komentuj