sobota Sierpień 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 258711
  • Dzisiaj wizyt: 24
Wrzesień 2013
P W Ś C P S N
« cze   paź »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Pasta aglio e olio

Pasta aglio e olio to klasyk kuchni włoskiej. Kwintesencja prostoty. Idealne w sytuacjach, gdy doskwiera nam głód a brakuje czasu. Nie wymaga wielu składników a jego przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Pozwala choć na chwilę poczuć prawdziwy włoski klimat :)

Składniki:

- ulubiony makaron ( najlepiej typu spaghetti lub tagliatelle)

- oliwa z oliwek

- papryczka pepperoni*

- kilka ząbków czosnku

- natka pietruszki

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

2. W międzyczasie w garnuszku na małym ogniu podgrzewać oliwę. Dodać posiekaną papryczkę razem z pestkami, podgrzewać około 2 minuty. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i  podgrzewać przez około 1 minutę ( nie wolno dopuścić do tego żeby czosnek się zbrązowił bo wtedy będzie gorzki).

3. Makaron odcedzić, wymieszać z oliwą i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą.

Gotowe :)

* Papryczkę pepperoni można zastąpić świeżą papryczką chilli bądź suszonymi płatkami chilli. Ewentualnie można użyć pikantnej oliwy smakowej.

Komentarze czytelników

4 komentarzy do “Pasta aglio e olio”

  1. ~gosia pisze:

    ale skoro przepis nazywa się ‚spagetti…’ to czemu na zdjęciu jest fusilli ?

  2. ~Aga pisze:

    Czytam spaghetti widzę świderki….

  3. cooking-for-pleasure pisze:

    Spaghetti to poza rodzajem makaronu, nazwa często określająca ogółem dania z makaronu (w sumie fakt, że błędnie). Nazewnictwo powinno być poprawne więc błąd poprawiony :)
    BTW. Tak się składa, że użyty makaron to nie fusilli a tagliatelle mini (wynalazek wzięty do wypróbowania) choć nie przeczę, że na zdjęciu faktycznie fusilli przypomina. :)
    Pozdrawiam :)

  4. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

Komentuj