środa Październik 18th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 261609
  • Dzisiaj wizyt: 30
Październik 2013
P W Ś C P S N
« wrz   lis »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Naleśniki ze szpinakiem

Wspominałam już ze lubię naleśniki?

Naleśniki to świetny sposób na obiad. Zwłaszcza, że można podać je w najróżniejszej postaci…na słodko, pikantnie czy słono.
Dziś wyśmienite naleśniki ze szpinakiem, który również uwielbiam.

Jeśli masz awersję do szpinaku, spróbuj przyrządzić go w ten sposób może akurat zmienisz zdanie i staniesz się jego fanem/fanką.

 

Składniki:

- szpinak typu baby (opcjonalnie mrożony szpinak)

- 1-2 ząbki czosnku

- cebula dymka

- łyżka soku z cytryny ( opcjonalnie około 1/2 łyżki octu)

- 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 % ( ewentualnie polecam jogurt naturalny z dodatkiem mascarpone)

- opcjonalnie 1 łyżka twarogu

- sól, pieprz

- składniki potrzebne do naleśników

 

1. Usmażyć naleśniki np. według tego przepisu.

2. Szpinak dokładnie umyć, odrzucić zwiędłe liście. Listki porwać na kawałki (nie kroić nożem gdyż szpinak traci cenne właściwości).

2. Następnie zblanszować szpinak. (Zalać na 1-2 min. wrzątkiem. Szpinak jest odpowiedni w momencie gdy traci jędrność i zaczyna wyglądać jak zwiędły.) Ewentualnie ugotować na parze.

3. Na łyżce masła chwilę podsmażyć czosnek i cebulę.

4. Dodać szpinak i podgrzewać mieszając. Skropić sokiem z cytryny.

5. Twaróg wymieszać ze śmietaną (może być sama śmietana) a następnie stopniowo dodawać do szpinaku stale mieszając. (Trzeba uważać żeby śmietana się nie zważyła.)

6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

7. Naleśnik posmarować tak przygotowanym farszem i złożyć na 4 części w tzw. trójkąt.

 

 

Komentuj