wtorek Wrzesień 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 260131
  • Dzisiaj wizyt: 29
Październik 2013
P W Ś C P S N
« wrz   lis »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Domowe burgery z indyka

Od czasu do czasu mam ochotę na danie typu fast  food. Tak, tak, zdarza mi się grzeszyć w ten sposób. :)  Ze względu na fakt, że tego typu dania raczej do najzdrowszych nie należą, staram się zaspokajać potrzebę dania typu fast domowym sposobem. Nie twierdzę, że nie zdarza mi się jeść tego typu dań na mieście, ale jeśli mam taką możliwość to staram się przygotować domowy – przy okazji zdrowszy- odpowiednik. Co więcej nawet mój M. ( miłośnik fast  food’ów ) coraz częściej  wybiera domowe wersje popularnych przekąsek.

Dziś typowo amerykańskie danie, czyli burger.

 

Składniki (na około 8-9 burgerów):

- bułki (najlepiej pełnoziarniste o dość dużej średnicy ewentualnie, żeby było całkowicie domowo można upiec samodzielnie np. takie)

- 500 g mielonego mięsa z indyka

- mała cebula

- 1 jajko

- 1 -2 łyżki bułki tartej

- przyprawy: sól czosnkowa, pieprz czarny, papryka słodka, chili,  gałka muszkatołowa,

-  kilka liści sałaty

- pomidor

- ogórek konserwowy

- kilka plasterków sera żółtego

- keczup, musztarda, majonez

- inne ulubione składniki ;)

 

1. Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.

2. Do mięsa dodać zeszkloną cebulę, surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko wymieszać.

3. Formować kotlety o dość dużej średnicy. Następnie smażyć z obu stron na patelni grillowej.

4. Bułkę przekroić i również podgrzać na patelni grillowej.

5. Pomidora, ogórka i inne ewentualne składnki pokroić w plasterki.

5. W bułkę włożyć wszystkie składniki polać keczupem i musztardą, ewentualnie majonezem.

Smacznego :)

 

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “Domowe burgery z indyka”

  1. ~Nieśka pisze:

    ye ye, domowy zawsze lepszy! :) chociaż są wyjątki takie jak krakowski MoaBurer, ale lepszy w znaczeniu – wiesz, co jesz.a fast foodu też nie popieram i unikam, ale wiadomo – każdemu się zdarzy :)

  2. ~tu-tusia pisze:

    Domowy burger to żaden fast food jest – a pełnowartościowy posiłek. Może wciąż nie należy do małokalorycznych, ale na pewno nie jest niezdrowy :)
    Sama bardzo lubię domowe burgery i czasem sobie robimy ucztę :)

Komentuj