poniedziałek Grudzień 11th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 264883
  • Dzisiaj wizyt: 21
Listopad 2013
P W Ś C P S N
« paź   sty »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Klopsiki w sosie koperkowym

Dziś dla odmiany bardziej tradycyjnie, bo po polsku. Danie z cyklu smaki dzieciństwa. :)

Jakiś czas temu przyszło mi  na myśl danie, które robiła moja mama. Były to klopsiki w sosie koperkowym. Podjęłam więc próbę odtworzenia tej potrawy. I o dziwo udało mi się :)

 

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)

- 1 bułka namoczona w mleku

- bułka tarta

- 1 średniej wielkości cebula

- 1 jajko

- 2 pęczki koperku

- 2 łyżki śmietany

- 3-4 łyżki mąki

- 0,5 l wody

- 1 łyżka oleju

- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, chili,  gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

 

1. Mięso mielone umieścić w misce. Cebulę posiekać w zeszklić na łyżce oleju.

2. Dodać jajko, bułkę namoczoną w mleku, zeszkloną cebulę, przyprawy. Całość wymieszać, jeśli konsystencja jest za rzadka dodać trochę bułki tartej.

3. Wodę doprowadzić do wrzenia. W miedzy czasie z mięsa formować klopsiki o średnicy ok. 2-3 cm, które należy obtoczyć w mące.

4. Klopsiki wrzucać do gotującej się wody, gdy wypłyną – wyjąć, jednak nie wylewać wody.

5. W miseczce wymieszaj dokładnie śmietanę z 2 łyżkami mąki. Następnie stopniowo dolewaj wodę pozostałą z gotowania klopsików cały czas mieszając (około 4-5 łyżek), do momentu aż śmietana z mąką będą ciepłe. Całość wlej do wody pozostałej w garnku cały czas mieszając (inaczej zrobią się grudki).

6. Klopsiki ponownie włożyć do garnka, dodać posiekany koperek. Sos doprawić solą i pieprzem. Całość podgrzewać przez jakieś 10-15 min.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. U mnie tym razem z pure ziemniaczanym.

Pyszności :)

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Klopsiki w sosie koperkowym”

  1. ~ewelina pisze:

    Coś dziwny ten sos. Bez smaku

Komentuj