niedziela Listopad 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 263607
  • Dzisiaj wizyt: 2
Styczeń 2014
P W Ś C P S N
« lis   lut »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Delicja z piersi kurczaka

Do napisania tego postu zbierałam się dłuższy czas. Najpierw miała być zupa, potem kawa, a potem jeszcze parę innych… jednak za każdym razem znajdowałam jakąś wymówkę, żeby go nie napisać. Potem było postanowienie noworoczne, że albo będę pisać minimum jeden post tygodniowo albo bloga kasuję, ale ani pisanie ani skasowanie nie wyszło (jak to zwykle z postanowieniami bywa). Do pisania brakowało mi mobilizacji , a skasować było mi najzwyczajniej w świecie szkoda, w końcu to kilka ładnych miesięcy mojej pracy. Od czasu do czasu tu zaglądałam i wyobraźcie sobie jak było moje zdziwienie, gdy nagle odkryłam, że mimo iż nowych postów brak to liczba wejść przekracza 1500 tygodniowo. Szok. Dziękuję :) To największa motywacja, żeby jednak działać dalej. Dodatkowo pozdrawiam tych, którzy zawzięcie dopominali się nowego wpisu.

I w końcu jest – oto on – nowy wpis… i nie jest to ani zupa, ani kawa…

Jest to moja wersja dania serwowanego w popularnej sieci restauracji Sphinx. Delicja z piersi kurczaka lub (to już moja prywatna nazwa) kurczak pod szpinakową pierzynką (tak, tak znowu mój ukochany szpinak :) )

Co ważniejsze danie jest naprawdę szybkie w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczne.

Składniki:

-  filet z kurczaka

- oliwa z oliwek

- papier do pieczenia

- 1-2 duże garści szpinaku typu baby

- 1 łyżka śmietany 10% lub 12%

-2 łyżki jogurtu naturalnego

- 2 ząbki czosnku

- przyprawy: sól, pieprz

- kilka kropli soku z cytryny/octu

- ulubione dodatki do dań :)

1. Kurczaka przygotować w papirusie według tego przepisu.

2. Szpinak umyć i zblanszować na parze lub we wrzątku. Dodać do niego przeciśnięty czosnek, jogurt naturalny. Skropić sokiem z cytryny /octem i delikatnie doprawić solą do smaku. Podgrzać chwilę na małym ogniu, żeby składniku dobrze się połączyły.

3. Pierś z kurczaka ułożyć na talerzu i przykryć przygotowanym szpinakiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku to kuskus i pomidorki z dodatkiem świeżych liści bazylii.

Komentarze czytelników

4 komentarzy do “Delicja z piersi kurczaka”

  1. ~Renata pisze:

    lubię takie smaki:) podoba mi się kompozycja i kolory zdjęcia – gratuluję!

  2. ~jula pisze:

    ze szpinakiem to wierzę, że delicja ;)

  3. ~flavors pisze:

    To musi być pyszne!

  4. ~ala pisze:

    Pięknie i apetycznie to wygląda! Już nie mogę się doczekać kiedy przetestuję. Ostatnio często szukam inspiracji w internecie i znalazłam ciekawe przepisy na stronie http://www.sprawdzonydrob.pl/ – zawsze można coś ciekawego na obiad znaleźć. Do Ciebie od dziś będęde wpadać regularnie :)

Komentuj