niedziela Listopad 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 263607
  • Dzisiaj wizyt: 2
Luty 2014
P W Ś C P S N
« sty   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Zupa (bardzo) pomidorowa

 Dziś nic nadzwyczajnego, danie dość popularne, z pewnością każdemu znane.

Ot po prostu, zupa pomidorowa.

Ile  osób, tyle przepisów.

Dziś przedstawiam Wam jeden z moich sposobów na tę zupę :)

Najczęściej podaję ja z ryżem, makaronem lub kaszą kus kus.

Składniki:

- 1,5 – 2 l zimnej wody

- 0,5 l zagęszczonego soku pomidorowego

- puszka pomidorów krojonych lub 3 duże świeże pomidory

- 2 duże marchewki

- 1 duża pietruszka (korzeń)

- kawałek  (ok. 1/3) selera (korzeń)

- pół małej cebuli

- biała część pora

- 2 liście laurowe

- 4 kulki ziela angielskiego

- sól i pieprz do smaku

- posiekana natka pietruszki

- opcjonalnie śmietana do zup*

1. Marchew, korzeń pietruszki i selera, por  oczyścić i pokroić w kostkę/plasterki. Umieścić w garnku i zalać zimną wodą.  Dodać połamany liść laurowy i ziele angielskie. Nastawić na małym ogniu.

2. Połowę cebuli opalić nad gazem/ na płytce bądź patelni. Następnie dodać do pozostałych składników. Całość gotować na małym ogniu przez około godzinę.

3. Po około godzinie dodać sok pomidorowy i pomidory z puszki. Gotować przez kolejne ok. 30 – 40 min.

4. Następnie doprawić dolą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem/ makaronem/ kaszą kus kus,  posypane posiekaną natką pietruszki.

* Jeśli nie wyobrażasz sobie zupy pomidorowej bez śmietany, to oczywiście możesz ją dodać; bezpośrednio na talerz lub zahartowaną ( stopniowo dodawaj do śmietany ciepłą zupę do momentu, aż śmietana będzie ciepła i dopiero po tym zabiegu wlej ją do garnka z zupą) na około 10 minut przed końcem gotowania.

Komentuj