niedziela Listopad 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 263607
  • Dzisiaj wizyt: 2
Luty 2014
P W Ś C P S N
« sty   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Pączki angielskie / oponki

Mimo że do tłustego czwartku zostało ponad 2 tygodnie to od kilku dni miała ogromną ochotę na pączki. A dokładniej na pączki z czekoladą. Niestety ze względu na czasochłonność robienia pączków i brak szprycy do nadziewania /każdy powód jest dobry żeby kupić coś nowego:)/, ich przygotowanie zmuszona byłam odłożyć w czasie. Postanowiłam za to zrobić pączki, które po prostu nie mogą się nie udać. :) Pączki angielskie na bazie serka homogenizowanego.

Przepis pochodzi z książki I. Gumowskiej „Elementarz gotowania”.

Składniki:

- 1 opakowanie serka homogenizowanego (ok. 200 g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder

1. Serek, mąkę, jajko, proszek do pieczenia połączyć i następnie zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkowywać na grubość około 2 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a w nich np. przy pomocy kieliszka mniejsze otwory.

3. Tłuszcz rozgrzać. Smażyć na złoto z obu stron.

4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Palce lizać! :)

Tłusty czwartek 2014

Komentarze czytelników

3 komentarzy do “Pączki angielskie / oponki”

  1. ~marcin pisze:

    a na lie pączków z takiej porcjji?

Komentuj