poniedziałek Grudzień 11th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 264884
  • Dzisiaj wizyt: 22
Marzec 2014
P W Ś C P S N
« lut   kwi »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Spaghetti alla carbonara

Po daniach bardziej tradycyjnych, powracam ponownie do moich ukochanych makaronów. Dziś przepis na moją carbonarę. Zaznaczam od razu, że nie jest to receptura tradycyjna. Przepis jest raczej jej odchudzoną wersją (mam na myśli głównie śmietanę), plus zwykle zastępuję parmezan jakimś innym serem np. mozzarellą.

 

Składniki:

-  ok. 200g boczku

- średniej wielkości cebula

- 200 g śmietany 12%

- 3 żółtka

- makaron typu spaghetti

- sól i  świeżo mielony czarny pieprz

- ok. 50 g sera ( najlepiej parmezanu, jednak ja zwykle używam mozzarelli)

 

1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Podczas odcedzania makaronu odlać około 1/3  szklanki wody z gotowania.*

2. Boczek pokroić w bardzo drobna kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć aż będzie chrupki ( bez dodatku tłuszczu, wystarczająca jego ilość powinna się wytopić z boczku).

3. Cebulę posiekać w kostkę, dorzucić do boczku (pod koniec jego smażenia). Cebulę zeszklić. Całość zestawić z ognia.

4. Śmietanę roztrzepać z żółtkami i serem . Doprawić solą ( jeśli używasz parmezanu pamiętaj, że ten jest słony) i świeżo mielonym pieprzem.

5. Boczek z cebulą ponownie postawić na ogniu, dodać makaron. Całość zalać śmietaną z żółtkami i serem. Opcjonalnie dodać   część wody pozostałej z gotowania makaronu*. Podgrzewać mieszając do momentu aż masa jajeczna odrobinę się zetnie, jednak powinna przy tym pozostać jedwabista.

6. Podawać od razu po przygotowaniu.

* Jest to sposób, który podpatrzyłam w którymś z programów Jamiego Olivera. Dzięki dodaniu odrobiny wody z gotowania makaronu całość zachowuje jedwabistą konsystencję i nie jest nazbyt kleista.  Jednak nie jest to element konieczny. Zdarza mi się robić carbonarę i bez jej dodatku.

Smacznego

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Spaghetti alla carbonara”

  1. wygląda nieźle. Fajny przepis.

Komentuj