sobota Sierpień 19th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 258711
  • Dzisiaj wizyt: 24
Maj 2014
P W Ś C P S N
« kwi   cze »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki, pulpety.. występują pod kilkoma nazwami. Każdy na pewno  je zna. Pyszne i sycące są świetnym daniem na obiad. Prezentowałam je już na blogu w wersji z dodatkiem sosu koperkowego. Dziś dla odmiany w aromatycznym sosie pomidorowym.

 

Składniki:

-500 g mielonego mięsa wieprzowo – wołowego

- 1 bułka namoczona w mleku

- 1 średniej wielkości  i 1 mała cebula

- 4 ząbki czosnku

- 1 jajko

-  sól, pieprz,

- pomidory z oregano i chili bez soli- Mr Cook Corp. (do nabycia w dziale produktów nietypowych Bielskich Delikatesów Internetowych , którym dziękuję za możliwość wypróbowania produktu )

- garść liści świeżej bazylii

- 750 ml soku pomidorowego

- woda do gotowania

 

1. Średniej wielkości cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.

2. Mięso umieścić w misce, dodać jajko, rozmoczoną bułkę, zeszkloną cebulę i czosnek. Wymieszać, jeśli konsystencja jest za rzadka dodać trochę bułki tartej..

3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pomidorami z oregano i chili bez soli- Mr Cook Corp. ponownie wymieszać.

4. W średniej wielkości garnku zagotować wodę. W między czasie z mięsa formować kulki o średnicy ok 2-3 cm. Wrzucać do gotującej się wody partiami, gotować ok. 3 min od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć.

6. W drugim garnku zeszklić małą posiekaną cebulę, dodać sok pomidorowy, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, dwie chochle wody pozostałej z gotowania klopsów. Całość wymieszać i podgrzać, doprawić pomidorami z oregano i chili bez soli- Mr Cook Corp.

7. Klopsy włożyć do sosu, podgrzewać jeszcze przez około 5 min. Zdjąć garnek z gazu. Przed podaniem dodać do sosu garść posiekanych liści bazylii.

8. Podawać z ryżem, kaszą bądź ziemniakami. U mnie z kaszą jęczmienną typu pęczak.

Polecam.

 klopsy

Wpis sponsorowany.

Komentarze czytelników

Jeden komentarz do “Klopsiki w sosie pomidorowym”

  1. ~JusTyśka pisze:

    Danie wygląda na pyszne! :) mam nadzieję, że uda mi się go kiedyś przygotować samej w domu. Pozdrowionka Kasiu :)

Skomentuj notkę ~JusTyśka