środa Październik 18th 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 261609
  • Dzisiaj wizyt: 30
Czerwiec 2014
P W Ś C P S N
« maj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Archiwa

Facebook

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Follow on Bloglovin
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Papryka faszerowana

Dziś przepis na paprykę faszerowaną. Pamiętam jej smak z dzieciństwa. Mimo wielu prób odtworzenia przepisu, nigdy nie wychodziła taka jak powinna. W końcu znalazłam przepis idealny. Sposób na przygotowanie samej papryki zaczerpnęłam z bloga Zosi Cudny MakeCookingEasier,  natomiast farsz to już moja inwencja twórcza.

Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- średniej wielkości cebula
- 5-6 papryk
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- przyprawa obsypka huzarska bez dodatków ‘’E”- Mr Cook Corp. (do nabycia w dziale produktów nietypowych Bielskich Delikatesów Internetowych , którym dziękuję za możliwość wypróbowania produktu )
- ser mozzarella

1. Paprykę umyć, natrzeć oliwą. Wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do temp. 220oC na około 15 min. (do momentu aż skórka się przypiecze)
2. Gorącą paprykę wyjmujemy z piekarnika i umieszczamy w torebce foliowej którą szczelnie zawiązujemy i odkładamy na 15-20 min. Następnie przy pomocy noża ściągamy skórę z papryki ( dzięki temu jest delikatniejsza), wykrawamy ogonki i gniazda nasienne.
3. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i przyprawa obsypka huzarska bez dodatków ‘’E”- Mr Cook Corp
4. Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie wymieszać w misce z mięsem.
5. Napełnić papryki farszem, przykryć plasterkiem sera mozzarella i ponownie wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na ok. 8 min.

IMG_20140510_072831Wpis sponsorowany

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “Papryka faszerowana”

  1. ~Grażka pisze:

    Czerpię również inspirację z bloga Zosi :) ma świetne przepisy, jak Ty!

Komentuj